Гимнастика за мозъка

9 Ноември 2011г.
Гимнастика за мозъка

Статията представя част от Brain Gym серията движения, които целят да повишат способността на мозъка да учи.

Материалът е преводен, не авторски. Има за цел да информира, а не да обучава в определен метод.

След множество проучвания се стига до заключението, че за да се използва пълния потенциал на мозъка, той трябва да работи цялостно – да се включат повече мозъчни зони и да се подобри връзката между тях. Затова е нужно двете хемисфери да бъдат развивани, а връзката между тях да е усилена.

             Brain Gym® включва 26 упражнения, чрез които се постига интеграция на различни сфери на мозъка и тялото. Оригиналните 26 движения и програмата „учене чрез движение” са разработени от Пол Е. Денисън и неговата съпруга.

Учители и ученици свидетелстват, че Brain Gym движенията често помагат в области като:

 • Концентрация и фокусиране
 • Памет
 • Академични умения: четене, писане, математика
 • Координация на тялото
 • Поведение
Brain Gym упражнения за подобряване на ученето
По-долу са описани няколко прости упражнения, една част от книгата „Умните движения” на д-р Карла Ханафорд. Тези и други подобни упражнения са ефективни при деца с проблеми в ученето. Добре е да се изпълняват точно преди учебните задачи. Ханафорд ни съветва  - ПИЙТЕ ВОДА в малки количества и често, за да функционира добре мозъка.

Запознайте се подробно с описанията един, два пъти преди изпълнението на  упражненията. Забавлявайте се, но бъдете търпеливи и постоянни.

ПЕПА - примерна схема за подбор на упражненията

 • Почистване: Мозъчни бутони
 • Енергизиране: Вода
 • Позитивиране: Кукички
 • Активиране: Кръстосано пълзене

Гимнастика за мозъка

І комплекс - Преминаване на средната линия на тялото (вертикалната разделя тялото на лява и дясна половина)

 • Развитието на билатералните умения за пълзене, ходене или виждане в дълбочина е от огромно значение за цялостната координация на тялото.
 • Подобряват бинокуляното зрение (виждането с двете очи), едновременното слушане с двете уши, координацията на лявата и дясната страна на тялото, както и на лявото и дясно полукълбо на мозъка
Гимнастика за мозъка

1. Кръстосано пълзене  - развива и двете мозъчни полукълба заедно. Подобрява ляво дясната координация и пространствените възприятия.

Стойте изправени или седнете. Сложете дясната си ръка върху лявото коляно, а след това лявата ръка – върху дясното коляно. Редувайте движенията все едно марширувате за 2-3 минути. Друг вариант е да докосвате с лявата ръка десния глезен и обратно - с дясната ръка - левия.


Гимнастика за мозъка

2. Мързеливи 8-ци  или знак за безкрайност– подобряват вниманието и движенията на очите, необходими при четене.

Изберете удобна позиция, от която да изпълнявате мързеливите 8-ци. Започнете от средата на листа и след това рисувайте по посока на часовниковата стрелка, като преминавате през средната точка. Очите също проследяват движенията на ръката, а вратът е отпуснат. Направете 3 повторения с всяка ръка поотделно и с двете заедно. Освен на лист може да рисувате във въздуха, на земята или по повърхността на масата. Ако в началото самото изписване е трудно, детето може да очертава с пръст или обратната страна на молива вече готова мързелива осмица.
Мързеливите осмици са подходящи и за вписване вътре в тях на букви при ограмотяването.
Гимнастика за мозъка

3. Слон тренира мозъка и тялото. Препоръчва се при деца с дефицити във вниманието.

Сложете лявото си ухо на лявото рамо. След това изпънете лявата ръка все едно е хобот на слон и с нея изпишете знака за безкрайност пред себе си. Сменете ръцете, след като изпишете 3-5 пълни знака.

ІІ комплекс  - Енергизиращи и подобряващи настроението упражнения

Тези упражнения подпомагат възстановяването на невронните връзки между тялото и мозъка, като подобряват протичането на енергия в тялото. Част от тези упражнения са заимствани от акупунктурата.

Гимнастика за мозъка
1. Коремното дишане увеличава достъпа на кислород до мозъка.

Вдишайте през носа и прочистете дробовете, като издишате дълго през полуотворена уста все едно искате леко да издухате перце. След това вдишвайте дълбоко, докато броите до 3, задръжте за 3 секунди и издишайте отново, като си броите до 3. Повторете отново. Когато изпълнявате движения като повдигане, удряне или изтласкване, запомнете, че трябва да вдишате преди началото им и да издишате в края им.

Вариант на упражнението – вдишайте, като броите до 2 и издишайте до 4, без да задържате въздуха. Коремът трябва да се повдига при вдишване и да слиза надолу при издишване.

Ходете и дишайте коремно едновременно.


2. Енергизиращи прозявки  - прозяването е естествен рефлекс, чрез който се увелича достъпа на кислород до мозъка и се стимулира цялостно тялото. Енергизиращите прозявки са едно от упражненията на Brain Gym, чрез които се намалява стреса и се подобрява четенето на глас, говоренето пред публика и писането на съчинения.

Масажирайте мускулите в областта, където горната и долната челюст се съединяват.
Гимнастика за мозъка

3. Бутони на мозъка - повишава кръвотока към мозъка и подобрява параметрите на вниманието.

Разпънете ръка, така че палецът и показалецът да са максимално раздалечени под формата на полегнало „L”. Поставете палеца и показалеца на точките под ключицата от двете страни на гръдната кост. Натискайте леко и ритмично. В същото време поставете другата си ръка на стомаха в областта на пъпа. Леко притискайте в продължение на 2 минути.

4. Позитивните точки подпомагат справянето със стреса и подобряват паметта.

Мислете за нещо, което искате да запомните като например правописа на дадена дума или си представете как определена стресова ситуация намира своето решение. Леко докоснете точката над всяко око по средата между  линията на косата и веждата с пръстите на всяка ръка. Затворете очи и дишайте дълбоко за няколко секунди. Повторете 3 пъти.

5. Мислещите шапки подпомагат писането на думи, кратковременната памет, слуховите способности и абстрактното мислене. Изпълнявайте това упражнение, като използвате своя палец и показалец за масаж на ушната мида. Започнете от върха на ухото и бавно се движете към долната му част. Подръпнете го леко. Повторете 3 пъти.


Гимнастика за мозъка

6. Кукичките са пример за това как упражненията влияят върху подобряване на настроението и намаляване на тревожността.

Стойте изправени или седнали, като кръстосате десния крак върху левия при глезените. Сложете дясната китка върху лявата и преплетете пръсти. Завъртете лактите навън и нежно обърнете пръстите навътре към тялото до достигане на гръдната кост в центъра на гръдния кош. Задръжте тази позиция за две минути. Трябва да се почувствате доста по-спокойни след преминаването на това време.

Гимнастика за мозъка

ІІІ комплекс - Упражнения за разтягане

1. Раздвижване на ръката – разтягат се мускулите в горната част на гръдния кош и раменете. Мускулният контрол, необходим при общата и фина моторика, води началото си от тази зона. Ако тези мускули не се натоварват, дейностите, свързани с писането, както и фините движения на ръката страдат. Раздвижването на ръката подобрява вниманието, краснописа, писането на съчинения, способността за изразяване на идеи.

Изпънете лявата си ръка и последователно я наклонете напред, назад и към ухото. Пуснете ръката си свободно към тялото и отпуснете рамене. Направете същото и с дясната ръка.

Вариант: Вдигнете над главата лявата си ръка. Хванете я точно под лакътя с дясната. Изпълнете 3-5 пъти. Сменете ръцете.


Гимнастика за мозъка

2. Свиването и отпускането на прасеца подобряват разбирането при слушане и четене, способността за комуникация, концентрацията, вниманието като цяло, въображението и издръжливостта. Чрез това движение се възстановява естествената еластичност на сухожилията на прасеца и стъпалата.

Изправете се и поставете длани на стената или на друга твърда опора. Нека тялото Ви застане успоредно. Изпънете левия си крак назад, така че пръстите на ходилото да са на пода, а петата  - във въздуха. Тялото трябва да е наклонено под ъгъл 450. Издишайте леко наведени напред към стената, като в същото време свивате лявия крак в коляното. Колкото повече свиете коляното, толкова по-добре ще усетите разтягането в задната част на прасеца. Вдишайте и се върнете в изходна позиция. Изпълнете 3 или  повече пъти. Сменете крака и повторете движенията.

Клипчета с упражненията

Сподели