Полезни приложения

13 Август 2014г.
Полезни приложения

Мобилните устройства присъстват все повече в съвременния начин на живот. От най-ранна възраст децата са привлечени и имат достъп до компютри, смартфони и таблети. Времето прекарано в игра с мобилните устройства, се увеличава и често е за сметка на реалната игра и социалното взаимодействие със значимите възрастни и връстниците. От друга страна полезността на съвременните технологии е безспорна, когато се прилагат с мярка.

Защо телефонът или таблетът не могат да заменят реалната игра с обекти и предмети?

При играта на телефон или таблет детето не може да получи реална информация за различните свойства на обектите – тяхната тежина, форма, размер, материал, от който са изработени. Сетивният опит е ограничен. Детето не се движи, тича, скача. Не манипулира реално с предметите. Не влиза в контакт с възрастен или свой връстник, за да подражава или да си партнира.

Предлагайте реални игри на своето дете – пъзели, кубчета, книжки. Пъзелът на таблета не заменя реденето на дървен такъв. Оцветяване на екран не може да развие фините движения на ръката или да научи детето как да държи правилно молив.

Колко време, прекарано пред екран, е препоръчително?

Педиатрите препоръчват децата под 2 годишна възраст да не прекарват време пред екрана на телевизора, таблета или телефона.

Когато детето расте и възможността да има полза от технологиите се увеличава, е важно да се уверите, че времето, прекарано пред екрана, не лишава детето от активна, творческа игра и социализация.

 За деца над 2 години дневният лимит е един или два часа пред екран. Това включва времето, прекарано в гледане на телевизия, игра на компютър или мобилно устройство. Тази препоръка важи за страни като САЩ, Канада и Австралия.

Технологията ще присъства все повече в нашия живот. Как да извлечем най-доброто от това?

Избирайте образователни приложения, съобразени с развитието и възрастта на детето.

Бъдете заедно с детето, докато играе. Може да му помагате да постигне целите на играта, да коментирате или да се редувате.

Използвайте играта на таблет или телефон за ограничено време под формата на награда за добро поведение или за да повишите мотивацията на детето да учи.

Не забравяйте, играта с таблет и компютър не замества реалната игра!

Полезни безплатни приложения за Android

Добре е да разгледате предварително приложенията на чужд език. По време на игра изключете звука и давайте указания на детето на родния му език. Това важи особено при деца с нарушение на езиково развитие, късно проговаряне, аутизъм и др.

Автор: Невена Илиева

Сподели
Уебсайт в Alle.bg