ЛогоМагика на 3 години

10 Юни 2016г.

Честит ни рожден ден!

ЛогоМагика на 3 години

На 10 юни 2016г Логопедичен център "ЛогоМагика" става на 3 години. Да ни е честито!

Пожелаваме си да умножим по 3 вдъхновението, творческия си импулс и удовлетвореността от добре свършената работа. Ще се радваме да виждаме 3 пъти повече можещи и знаещи деца с 3 пъти по-спокойни и доволни родители.

Вече си имаме 3-ма терапевта - Невена, Ива и Маринела. Всеки от нас иска да сподели по 3 игри с вас. Надяваме се, че ще ви харесат и ще ги играете заедно с децата повече от 3 пъти.

Игра "Съкровищница", подходяща за деца на 1-2 години

ЛогоМагика на 3 години

Подготовка на играта:
Вземете 2 кутии, едната - за мама, другата - за детето. Разпръснете по пода различни предмети, но от всеки вид трябва да имате поне по 2 броя.
Правила на играта:
1. Възрастният слага предмет в своята кутия, назовавайки го. След това детето трябва да намери същия предмет и да го прибере в своята кутия. Накрая се отварят кутиите, възрастният и детето заедно сравняват дали са с еднакво съдържание.
2. Детето прибира предметите в кутията по инструкция, пример "Вземи първо топчето, след това прибери количката в кутията".  

Играта е много подходяща за усъвършенстване на моторното планиране, за ориентирането в триизмерното пространство, за мисленето, за езика.  

Игра "Пица", подходяща за деца на 2-3 години

ЛогоМагика на 3 години
Подготовка за играта:
1. Върху плат или картон очертайте заедно с Вашето дете голям кръг и го разделете на равни части. На друг шаблон направете същия кръг и нарежете парчетата му.
2. От цветен филц можете да си направите необходимите ви за пица продукти, пример - от червения филц очертайте кръгчета, изрежете ги по контурите и те могат да се превърнат в домати, от белия филц - гъби и т.н.
Правила на играта:
1. Детето може да играе самостоятелно, като сглоби правилно пицата, подбере продуктите и ги постави на местата им.
2. Детето и възрастният играят заедно, като се редуват. Всеки назовава какво слага върху своето парче.
3. Възрастният дава инструкции на детето, пример "Сложи домата над кашкавала".
4. Размяна на ролите - детето казва на възрастния как да подреди продуктите върху пицата.
5. Детето и възрастният броят заедно парчетата от пицата. Като усложнен вариант може да се брои и с редуване.

Играта развива фината моторика. Подпомага пространствената ориентация, пространствените отношения и адекватната употреба на предлозите. Обогатява познанията за храните. Включва и развитие на математическите умения.  

Игра "Защо?", подходяща за деца над 3 години

ЛогоМагика на 3 години
Правила на играта:
1. Опитайте се да създадете ситуация, съдържаща неочаквано събитие с цел детето да започне да задава въпроси от типа на „Защо …?”. Пример: дайте на детето флумастер, който не пише; книжка, която има само корици; балон, който не може да се надуе и т. н.
2. Размяна на ролите - нека възрастният задава въпросите, а детето да отговаря.

Играта е много лесна за реализиране в домашни условия, подпомага мисленето и езиковата компетенция.  

Игрите "Съкровищница", "Пица" и "Защо?" подбра логопед Ива Ядкова

Игра "Сръчни ръчички", подходяща за деца на 3-5 години

ЛогоМагика на 3 години
Това е игра за прехвърляне и сортиране на предмети с пинсета.

Необходими материали: чиния с разделения или отделни чашки, чинийки, купички; различни видове мидени черупки, семена, макарони, копчета и др.; пинсета.

Изсипете всички мидени черупки или семена в средата на чинията с разделения (в отделния съд).

Правила на играта: Възрастният взема пинсетата и показва как се държи правилно (с палец, показалец и среден пръст). После взема една мидена черупка (боб) и я поставя в едно от разделенията в чинията. Следва детето да довърши играта.

Играта помага на децата да се научат да сортират предмети, да използват пинсета (да формират пинсетния захват), да развиват координация „око-ръка“, както и концентрацията.

Играта е подходяща и за сортиране на цифри, букви, цветни макарони и други.

Игра „Магазин“, подходяща за деца на 4-5 години

ЛогоМагика на 3 години

Подготовка и необходими материали: Подберете подходящи предмети (стоки) за различните магазини - например пластмасови плодове зеленчуци (за магазин „Плод и зеленчук“), дрехи (от кукли или на самото дете, възрастен - блузи, панталони, чорапи и др. за „Магазин за дрехи“), детски инструменти (чук, отвертки, пирони), както и различни детски играчки(топки, плюшени играчки, кукли, коли). Може да има повече от един брой от стоките. Изберете два магазина (за начало) и сложете нужните предмети за тях в един кашон.

Правила на играта: Без да гледате вземете предмет от кашона, назовете го („Това е/са чорап/и.“). Сложете стоката на масата пред вас (ако разполагате със свободни рафтове, подреждайте стоките там), кажете „Чорапите са в магазина за дрехи.“ , „Топката е в магазина за детски играчки. Тя стои зад куклите.“ Играта продължава, докато всяка стока се постави в правилния магазин.

Играта може да приключи тук или да продължи като се разиграе ситуацията „В магазина“- единият играч заема ролята на продавач, а другият на купувач. Купувачът търси определен брой от дадена стока, а продавачът му дава.

Играта е подходяща за обогатяване на речника с предмети от заобикалящата среда, за образуване формите за множествено число на предметите, за пространствена ориентация, за усъвършенстване на езиковите и социални умения.

Математическа игра с карти, подходяща за деца на 3-5 години

ЛогоМагика на 3 години

Подготовка и необходими материали: Комплект карти от всяка „боя“ до „десетките“ (като „асото“ може да се използва за единица), повече цветни макарони, бобчета, камъчета, копчета.

Играта е подходяща за 2-3-4 и повече играчи.

Правила на играта:  Картите се размесват и се обръщат с лице към масата. Разделят се по равен брой от камъчетата, бобчетата между играчите. Първият играч изтегля карта и брои колко сърчица, гроздчета, листенца или ромбчета има на нея. След това слага толкова от своите бобчета, камъчета.

Победител е този играч, който пръв свърши своите бобчета, камъчета.

Играта има за цел автоматизиране на броенето, както и съотнасяне на цифра към число.

Игрите "Сръчни ръчички", "Магазин" и "Математически карти" избра и описа логопед Маринела Неделчева

Игра „Рими“, подходяща за деца от 4 до 7 години

ЛогоМагика на 3 години

Подготовка на играта:

Разпечатайте и подлепете картите. Свалете карти"Рима" с етикети или карти "Рима" - без названия. Набавете си щипки.

Инструкция: „Назови картините. Защипи щипката на картината с дума, която се римува (завършва по един и същ начин) като първата.“  

Първоначално дайте няколко примера, докато детето разбере какво означава думите да се римуват.

Играта развива фонологичната осъзнатост на децата, помага им да анализират звуковия строеж на думите.

Използвайте карти "Рима" без названия, ако искате да развивате фонологичната осъзнатост на детето в чистата й форма. Карти "Рима" с етикети са подходящи при ограмотяване. Детето може да чете думите и да запаметява образа им глобално.

Игра „Цветя“, подходяща за деца на 5-7 години

ЛогоМагика на 3 години

Подготовка на играта:

Разпечатайте шаблоните от тук.
Подлепете ги на картонена папка.
Изрежете и поставете в плик подвижните части от играта.

 Правила на играта: Детето трябва да преброи колко са точките на всяко от листата на цветето, след това да открие съответната цифра.

 Играта усъвършенства умението за броене до 10. Детето се учи да разпознава цифрите и да съотнася количества към число.

Източник: http://preschoolprintables.com/

Игра "Сладкодумен разказвач", подходяща за деца от 5-7 години

ЛогоМагика на 3 години
Изберете си кратки история или популярна приказка с 3-6 епизода. Копирайте илюстрациите към текста. Разпръснете ги пред детето. Нека то ги подреди в правилния ред, докато четете историята.
Играта може да се усложни, като добавите картини от други приказки, които детето трябва да отдели.
След като илюстрациите са подредени в правилния ред, приказката може да бъде преразказана. Въведете думите, които оказват последователността на действието. Такива са: "Първо", "После", "След това", "Накрая".
Провокирайте въображението на детето. Предложите му само или заедно с вас да измисли нов завършек на приказката. С героите от две различни приказки съставете нова.
Изработете си кукли и разиграйте историята като домашен театър. Включете песни, танци, стихове.

Материали за разпечатване по приказката "Трите прасенца" - свали тук

Картини по приказката "Червената шапчица" - свали тук

Игрите "Рими", "Цветя", "Сладкодумен разказвач" предложи логопед Невена Илиева.

Сподели
Уебсайт в Alle.bg