Лото

Лото

Игрите „Лото” се използват предимно в предучилищна възраст и са чудесен начин детето да се научи да разпознава образи. Подобряват вниманието, ориентирането в листа, координацията ръка-око.
Те се играят като бинго с тази разлика, че картите обикновено показват изображения, а не цифри.

На пазара се предлагат готови лото игри.  При желание самите игри са лесни за изработка и в домашни условия.

Лото може да се играе по няколко начина. Вече изработените или свалени от интернет табла за игра (решетки) се разпечатат 2 пъти, като вторият екземпляр се разрязва. При игра в група всяко дете получава табло за игра, а разрязаните карти се поставят на масата с лицето надолу. Таблата за игра съдържат еднакви изображения, разположени по различен начин в решетката. Детето тегли карта. Открива образа на решетката си и поставя картата на съответния квадрат. За да направи това е необходимо да умее да прави сравнение между два образа и да има сформирани представи за еднакво и различно.

Друг вариант е да се избере водещ (възрастен или дете), който да изтегля картите и да назовава изображението. От останалите деца се иска да открият картината в решетката си и да поставят върху нея монета, бобче, жетон или др.Наградите в края на играта са възможни, но не са задължителни.

Видове лото

Картинно лото

Има множество примери за такъв вид лото онлайн, които може да разпечатате. Сайтът http://www.simplydaycare.com/lotto-games.html предлага следните варианти картинно лото:
Лото храни
Лото познати обекти
Лото животни
Ако желаете да изработите собствен вариант, съберете необходимия брой илюстрации и ги оформете в решетка на листа. Големината на решетката може да варира
в зависимост от възможностите на детето. За по-малките деца е по-добре да започнете с решетка от 3 колони по 3 реда (9 изображения), след това преминете на решетка 4 по 4 (16 изображения), 5 по 5 (25 изображения) и т.н. Опитайте се да намерите картини от книжки с приказки за деца или да ги подберете тематично (плодове, зима, картини на думи, които започват с Р и т.н.). Децата могат да изработят сами таблото за игра, като изберат различни изображения, изрежат ги и ги залепят в решетка.

Цифри и броене

За да научите децата да разпознават цифрите, попълнете лото решетката разбъркано с цифри от 1 до 16 или от 1 до 25. Цифрите трябва да са големи, без украси и четливи. Възрастният произнася съответната цифра, а детето я търси в решетката и поставя върху нейния квадрат монета.
Свали цифрово лото от тук
Друг вариант е да наблегнете на броенето, като запълните всеки квадрат от решетката с комбинация от образи – 3 банана, 6 мравки, 1 дърво. Възможно е и във всеки квадрат да има по една калинка с различен брой точки на гърба си.
Лото броене 1
Лото броене 2

Форми и цветове

Лото
Може да започнете с изображения на обекти в различни цветове (виж снимката) или само с фигури (кръг, квадрат, триъгълник и т.н.).
Ако искате да работите едновременно върху формите и цветовете използвайте комбинация от двете, за да запълните квадратите на решетката (зелен квадрат, жълт кръг и т.н.).

Включете децата в изработката на лотото, като разпечатате фигурите  и ги оставите те сами да ги оцветят.
Може да има повече образи на една и съща фигура в решетката (2 квадрата), но всеки трябва да бъде различен цвят.

Лото за напреднали

Децата, които често се занимават с лото игрите, могат да преминат и към по-сложните им варианти. Комбинирайте всички изображения, които сте използвали в предишните игри и увеличете размера на решетката (с по един ред и една колона). Например, ако сте си направили лото отделно за плодове и отделно за зеленчуци, сега изработете комбинирана решетка и смесете картите.  
В началото на играта може да се обяви т.нар. победна комбинация – при попълване на два пълни реда, четирите ъгъла на решетката, диагоналите.

Други видове лото

Посочените по-горе видове лото са само малка част от разнообразието, което предлага тази игра.
Възможни за изработка са още:

Лото и мемори

Решетките, изработени за лото, лесно могат да се превърнат и в мемори игри (игри за памет), като се разпечатат по два пъти и се разрежат.

Източници:

Сподели
Уебсайт в Alle.bg